woensdag 28 maart 2012

De arrogantie van de machtPresident Pál Schmitt heeft 95% van zijn proefschrift uit 1992 overgeschreven van werk van anderen, maar is desondanks niet schuldig aan plagiaat want dat is de universiteit die hem niet waarschuwde dat zoiets niet kan. Zo luidt het Orwelliaanse oordeel van de onderzoekscommissie in deze affaire. Orbán heeft gesproken, de president blijft aan. 


Het oordeel zelf is in Hongarije door zeer velen met ongeloof ontvangen en gaat inmiddels de wereld rond als het toppunt van absurditeit. Een fraudeur die geen straf krijgt omdat de instantie die hij belazerde onvoldoende controle uitvoerde? Een inbreker die vrijuit gaat omdat de huiseigenaar vergat te zeggen dat inbreken niet is zoals het hoort? Een bankrover die wordt vrijgesproken omdat de bank bij de ingang geen bord had opgehangen dat geld stelen niet mag? Het kan altijd nog gekker.

De universitaire onderzoekscommissie kon nauwelijks onafhankelijk genoemd worden. De voorzitter is een lid van het Hongaars Olympisch Comité (waar Schmitt tot 2010 de voorzitter van was). Maar zelfs deze commissie kon niet om de harde werkelijkheid heen. Zo’n 200 van de 217 pagina’s van het proefschrift zijn overgenomen (copy paste) van anderen en het werkje bevatte geen aanhalingstekens, voetnoten of een normale bibliografie zoals bij proefschriften gebruikelijk is. Bovendien kreeg (in dit geval letterlijk) Schmitt zijn dokterstitel in de recordtijd van één maand (van het moment van aanmelden dat hij wilde promoveren tot het verlenen ervan) en waren zijn ‘begeleiders’ ondergeschikten van hem in het Olympisch Comité.

Je zou zeggen, na zo’n rapport hou je als president – zie de affaire van de Duitse minister van defensie Gutenberg een jaar geleden – de eer aan jezelf. Maar ja, daarvoor moet je eergevoel hebben. De schaamteloze procedure zegt veel over de arrogantie van de Fidesz macht.

- volgens diverse bronnen heeft de rector van de universiteit eerst persoonlijk met premier Viktor Orbán (de man die de aanstelling van Schmitt als president doordrukte) overlegd over de uitslag van het onderzoek. Daarna kwam het oordeel dat de universiteit de echte schuldige is en dat de schuldige niets te verwijten valt.

- de onderzoekscommissie publiceerde het rapport een dag eerder dan bedoeld was en zegde ook de persconferentie voor de 28e af. Deze ‘academici’ hebben blijkbaar niet de moed om in de openbaarheid hun oordeel te verdedigen. Triest, maar ook tekenend voor de sfeer die je in steeds bredere kring tegenkomt: sssst, niets zeggen en zeker niet hardop, want wie weet wat daarvan de consequenties zijn voor je carrière?

- Fidesz parlementariërs kregen per sms een verbod om over de kwestie iets te zeggen en de partij van Orbán – de man die beloofde alles anders te doen en een eind te maken aan vriendjespolitiek – verklaarde de zaak onmiddellijk voor gesloten. They wish. Ook de eigen aanhang is niet blij en het zou mij niet verbazen als deze kwestie een symbool wordt voor het morele failliet van Orbán. Want elke keer als hun president P. (Plagiaat) Schmitt ergens opduikt, in binnen- of buitenland, hoor je de aanwezigen haast denken: copy paste, copy paste, copy paste.

En staatssecretaris voor informatie Zoltán Balogh zich maar afvragen waarom sommige journalisten toch zo kritisch zijn en de Fidesz regering wantrouwen?


Verder deze week:

- Er schijnt een voorstel te liggen van de parlementsvoorzitter (Fidesz) voor een parlementaire bewakingsdienst gewapend met pepperspray, knuppel, handboeien en elektroshocker, die vanaf Januari 2013 ook de bevoegdheid zou krijgen om parlementariërs uit de zaal te verwijderen die door de voorzitter van de zitting worden uitgesloten maar weigeren hun mond te houden en weg te gaan. Moeten ze vooral doen, prachtig beeld dat de wereld rondgaat.

- Het parlement heeft wetgeving aangenomen die bedrijven dwingt de lonen onder de 300.000 forint (1000 euro, ruim boven modaal) te verhogen om zo de negatieve gevolgen op die lonen van nieuwe belastingen te compenseren. Bedrijven die dat niet doen en/of mensen ontslaan komen niet langer in aanmerking voor overheidssubsidies.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen